1. Langosz ze śmietaną

Składniki:

ciasto
duże ziemniaki: 2 sztuki
Kminek: 1 łyżeczka
mąka pszenna: 2 szklanki
mleko: 0.75 szklanki
świeże drożdże: 15 gramów
cukier: 1 łyżeczka
olej do smażenia: 1 szklanka
śmietana
Pieprz czarny mielony: 1 szczypta
kwaśna śmietana: 4 łyżki
szczypior: 1 pęczek
cytryna: 1 sztuka

Sposób przygotowania:

•Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przeciśnij przez praskę. Mleko podgrzej lekko, dodaj drożdże oraz cukier i wymieszaj.
•W misce połącz mleko, ziemniaki oraz mąkę. Dodaj kminek Knorr i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.
•W tym czasie wyciśnij 1 łyżeczkę soku z cytryny, połącz go ze śmietaną, pokrojonym szczypiorem, dodaj pieprz Knorr i wymieszaj. Wstaw do lodówki.
•Z wyrośniętego ciasta uformuj nieduże placuszki wielkości dłoni i kładź ostrożnie na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Po usmażeniu placuszki odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z przygotowaną śmietaną.
Langosz ze śmietaną i szczypiorem

2. Leczo węgierskie z kiełbasą i czosnkiem

Składniki:

kiełbasa: 1 sztuka
cebula: 2 sztuki
Fix Leczo Knorr: 1 opakowanie
papryka czerwona: 1 sztuka
papryka zielona: 1 sztuka
papryka żółta: 1 sztuka
pomidory z puszki: 1 opakowanie
Papryka ostra: 1 łyżeczka
Papryka słodka: 1 łyżeczka
ząbki czosnku: 2 sztuki
masło/margaryna do smażenia: 5 łyżek
woda: 1 szklanka

Sposób przygotowania:

•Kiełbasę pokrój w plastry, a pozostałe składniki w kostkę.
•W szerokim rondlu podsmaż kiełbasę, cebulę i paprykę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i paprykę mieloną.
•Pomidory z puszki posiekaj i dodaj do warzyw. Całość duś około 5 minut.
•Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i wlej do rondla. Całość dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Węgierskie leczo podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Leczo węgierskie