1. Żeberka w piwie

Składniki:

1 kg żeberek
sól i pieprz
1/4 szklanki mąki
2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/3 pora
1 małe piwo (330 ml)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu worcestershire
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
szczypta cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, skrobi

Sposób przygotowania:

•Żeberka pokroić na kawałki z jedną lub dwiema kostkami. Doprawić solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące.
•Szeroki, duży garnek rozgrzać na średnim ogniu, wlać 1 i 1/2 łyżki oleju, rozprowadzić go po całym dnie. Gdy tłuszcz będzie gorący, włożyć żeberka i dokładnie zrumienić raz przewracając (w sumie ok. 8 minut). Obsmażone żeberka wyjąć na talerz.
• Do garnka wlać pozostałe 1/2 łyżki oleju, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać pokrojonego pora oraz starty czosnek, chwilę razem podsmażać.
•Włożyć z powrotem żeberka, następnie zwiększyć ogień i wlewać stopniowo piwo (aby nie zatrzymać procesu gotowania).
•Dodać sos sojowy i worcestershire a także obydwie papryki i cukier. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości.
•Posypać przez sitko mąką ziemniaczaną, wymieszać i zagotować.
Żeberka z buraczkami i kapustą

2. Gulasz wołowy

Składniki:

1 kg wołowiny gulaszowej
150 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 małego pora
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej i 1/3 ostrej
1,5 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
750 ml bulionu wołowego
1 mała czerwona papryka
150 g małych pieczarek

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w większą kostkę (ok. 3 - 4 cm). Boczek pokroić w kosteczkę, włożyć do dużego garnka z grubym dnem i co chwilę mieszając wytapiać go na małym ogniu przez ok. 3 minuty.
Zwiększyć ogień, wlać olej i stopniowo wkładać po kilka kawałków mięsa. Obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 10 minut. W międzyczasie doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać posiekanego pora, pokrojoną cebulę oraz starty czosnek. Co chwilę mieszając smażyć wszystko przez ok. 5 - 8 minut, pod koniec dodając paprykę w proszku. Posypać składniki mąką (bezpośrednio przez sitko), wymieszać i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać wino jeśli go używamy a po chwili podgrzany bulion. Zagotować, przykryć pokrywą i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie potrząsać przykrytym garnkiem w celu przemieszania składników i sprawdzenia czy gulasz nie przywiera do dna.
Po podanym czasie dodać do gulaszu pokrojoną paprykę oraz pokrojone pieczarki. Wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez 1/2 godziny.
Gulasz z pieczonymi ziemniakami i surówką