1. Spaghetti alla Puttanesca
Składniki:
120 g makaronu spaghetti2 łyżki oliwy extra
3 ząbki czosnku
4 fileciki anchois
1/3 szklanki czarnych oliwek
1 czubata łyżka kaparów
1/3 łyżeczki płatków chili
1/2 łyżeczki oregano
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
•W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente. •W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. •Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki wypukłą stroną łyżki. •Dodać płatki chili oraz oregano, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut. •Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 - 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.2. Parmigiana z kurczaka
Składniki:
2 filety z kurczaka (ok. 400 g)oliwa, masło, jajko, bułka tarta
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
szczypta płatków chili, 2 łyżeczki suszonego oregano
1 kulka mozzarelli
1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
listki tymianku lub bazylii