1. Spaghetti alla Puttanesca

Składniki:

120 g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy extra
3 ząbki czosnku
4 fileciki anchois
1/3 szklanki czarnych oliwek
1 czubata łyżka kaparów
1/3 łyżeczki płatków chili
1/2 łyżeczki oregano
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

•W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente. •W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. •Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki wypukłą stroną łyżki. •Dodać płatki chili oraz oregano, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut. •Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 - 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Spaghetti

2. Parmigiana z kurczaka

Składniki:

2 filety z kurczaka (ok. 400 g)
oliwa, masło, jajko, bułka tarta
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
szczypta płatków chili, 2 łyżeczki suszonego oregano
1 kulka mozzarelli
1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
listki tymianku lub bazylii

Sposób przygotowania:

•Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, odkroić polędwiczkę, przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, rozbić je w najgrubszej części na kotlety o mniej więcej podobnej grubości. Doprawić je solą, pieprzem i łyżeczką suszonego oregano. •Ugotować sos pomidorowy: w rondelku na łyżce oliwy delikatnie podsmażyć starty czosnek, dodać łyżeczkę suszonego oregano oraz pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą płatków chili (lub do smaku) oraz w razie potrzeby szczyptą cukru, zagotować. Gotować przez ok. 10 minut pod uchyloną pokrywą. •Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Filety z kurczaka maczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Obsmażyć na oliwie i maśle na złoty kolor po ok. 2 - 3 minuty z każdej strony i odłożyć na talerz. •Mozzarellę w kulce zetrzeć na tarce o większych oczkach, natomiast parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obydwa sery wymieszać ze sobą. •Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę sosu pomidorowego, ułożyć podsmażone filety, posypać połową mieszanki serów, następnie miejscami wyłożyć resztę sosu i całość zapiekanki posypać resztą serów. Po wierzchu posypać listkami tymianku lub bazylii. •Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Parmigiana z kurczaka